Fordele ved trykstyring i forsyningsnettet
Kontrol og regulering af trykket i vandforsyningen kan give besparelser på ressourcer og reducere vandspild.
Trykstyring betragtes som den mest fordelagtige og mest omkostningseffektive metode til håndtering af lækager. De fleste rørbrud opstår ikke udelukkende som følge af højt tryk, men ofte fordi konstante ændringer i trykket tvinger rørsystemet til hele tiden at udvide sig og trække sig sammen, hvilket kan medføre brud. Dog er forholdet mellem trykket og forekomsten af lækager således, at jo højere eller lavere tryk, desto højere eller lavere forekomst af lækager. Dermed bør trykket holdes på et minimum, uden at det giver forstyrrelser for forbrugerne.
Hos vandforsyningerne måles kvaliteten blandt andet på, om der er tilstrækkeligt tryk på vandet hos forbrugeren. Derfor kører mange forsyninger med et konstant indgangstryk til de enkelte zoner/distrikter, der sikrer, at der ude hos forbrugerne er det tilstrækkelige minimumstryk på alle tider af døgnet.
Sådan er trykket hos forbrugerne
Da trykket ude hos forbrugerne er afhængigt af rørmodstanden i forsyningsledningen, er indgangstrykket typisk højere end minimumstrykket for at kompensere for rørmodstanden.
Der er dog den lille detalje med rørmodstand, at den er afhængig af vandets hastighed gennem røret. Derfor varierer rørmodstanden i takt med forbruget i forsyningsnettet. Et konstant indgangstryk, betyder, at trykket ude hos forbrugerne varierer i løbet af dagen. Faktisk betyder det, at forbrugerne vil have mest tryk på de tidspunkter, hvor de har mindst brug for vandet – fx om natten – og mindst tryk på de tidspunkter, hvor de virkelig bruger vand – fx om morgenen og om aftenen.
22 timer med for højt tryk?
For at sikre, at forbrugeren aldrig har for lavt tryk, indstilles indgangstrykket normalt på baggrund af de tidspunkter, hvor forbruget er højest.
Med et typisk forbrugsmønster for en forsyning er der reelt kun højt forbrug i ganske kort tid i løbet af døgnet. Der kan selvfølgelig være undtagelser – som hvis der fx er meget vandforbrugende industri i området – men som regel er der sjældent mere end 2 timer i døgnet med højt forbrug.
Et konstant indgangstryk betyder reelt, at trykket er højere end nødvendigt i 22 timer i døgnet.
Et for højt tryk har en enorm indflydelse på distributionsnettet. Det gælder den generelle levetid på komponenterne, men også antallet af brud og sprængninger. Læs mere om fordelene ved at anvende reguleringsventiler.
Et lavere tryk reducerer rørbrud og lækager – og dermed vandspildet
Der er direkte sammenhæng mellem trykket og antallet af rørbrud. En international undersøgelse har vist, at en reduktion af gennemsnitstrykket på 37% medfører 51% reduktion af antallet af rørbrud (kilde).
Udover rørbrud medfører et for højt tryk også et øget vandspild via lækagetab. Det skyldes, at udsivningen fra huller i distributionsnettet i høj grad er afhængig af trykket. Er der eksempelvis et 5 mm hul ved 5 bars tryk, vil det resultere i et vandspild på 11.520 m3 om året. Sænkes trykket derimod til 4 bar, vil det årlige vandspild reduceres med 11%, svarende til 1.267 m3. Ved at sænke trykket fra 5 til 4 bar, dannes der samtidig et øget energiforbrug. Omregnet til kWh svarer det til ca. 461 kWh sparet årligt pr. 5 mm hul i distributionsnettet (se udregning her).
Se eksempler på anvendelse af reguleringsventiler her.
Effektiv trykstyring med tidsstyret eller flowstyret trykregulering
Der er altså god mening i at reducere trykket i netværket, og det kan sagtens gøres uden at gå på kompromis med forsyningskvaliteten. Ved at sænke indgangstrykket i perioderne med lavt forbrug opretholdes der stadig et acceptabelt minimumstryk hos forbrugerne, mens gener fra brud og sprængninger reduceres. Forbrugerne vil også generelt opleve et mere ensartet tryk i løbet af døgnet.
Med en reguleringsventil ved indgangen til et distrikt eller en zone kan der opnås en meget effektiv trykstyring baseret på tidsstyret eller flowstyret trykregulering. Se vores store udvalg af reguleringsventiler.
Tidsstyret trykregulering
Med tidsstyret trykregulering justeres trykket i distriktet/zonen på baggrund af nogle forudindstillede tidspunkter og setpunkter. På den måde kan ventilen sænke trykket i de tidsrum, hvor forbruget forventes at være lavt og hæve det igen, når forbruget stiger. Dermed kan gennemsnitstrykket reduceres markant.
Flowstyret trykregulering
Med flowstyret trykregulering opnås en mere optimal trykstyring set fra forbrugernes perspektiv. Styringen bruger signalet fra en flowmåler til at justere reguleringsventilens udgangstryk efter det aktuelle forbrug, og der opnås en stor gennemsnitlig reduktion af trykket og et mere stabilt tryk ude hos forbrugerne. Denne styring tager nemlig højde for de ændringer i forbruget, der falder uden for normalen, som fx perioder med ferie, stort vandforbrug via brandhaner eller andet unormalt forbrug.
Download PDF
Vi har samlet information om trykstyring i en PDF, som du kan downloade her.